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INTERPRETATION IC 15-2001-3 OF 
ANSI/ASIIRAE STANDARD 15-2001 

 
 

June 29, 2003 
 
 
Request from:  Mr. Mark Ballman (e-mail: BallmanM@webb-tech.com), Webb Technologies, Inc., 
3302 Croft Street, Norfolk, VA 23513.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 15-2001, Section 9.7.8.4 (page 17), regarding pressure-relief device discharge piping. 
 
Background: In Section 9.7.8.4 where it mentions a common relief system header should be “based 
on the sum of “their” outlet areas” needs some clarification. It has been explained in a relief design basis 
statement, that “their” meant the relief valve outlets not the relief valve outlet piping which increases in 
diameter downstream of the relief valve outlets. 
 
Interpretation: When the relief valve outlet piping increases in size before it discharges in the 
common header, in the statement “sum of “their” outlet areas” the term “their” refers to the increased 
pipe areas versus the relief valve outlet areas. 
 
Question: Is this Interpretation correct? 
 
Answer:   No 
 
Comment:  "Their" refers to the sum of the outlet areas of the relief devices and only establishes a 
minimum requirement. This is not the only section governing header size.  In most cases, the header size 
will be larger than this based on compliance with Section 9.7.8.5. 


